Stress och osäkerhet inför framtiden är något som de flesta känner emellanåt. Det kan vara kopplat till både stora och små saker och beskrivs ibland som vår tids största folkhälsoproblem. En av de vanligaste källorna till stress är just karriär och jobb.

Att man som student oroar sig över framtiden – både på kort och på lång sikt – är vanligt. Universitetsmiljön är, på gott och ont, väldigt prestationsinriktad och på många utbildningar får man tidigt lära sig vilka typer av jobb som är statusfyllda och eftersträvansvärda inom just det fältet. Stress påverkar både problemlösnings- och koncentrationsförmågan negativt, men även det generella välmåendet – att lära sig att hantera sin stress är därför viktigt. Här är några tips på hur du kan hantera karriär- och jobbrelaterad stress.

Jämför dig inte med andra

”Han har fått praktik på Utrikesdepartementet, hon har fått heltidsjobb på McKinsey och han har fått ett summer internship på Goldman Sachs”. När man själv fortfarande sitter och funderar på vad man ska göra i framtiden, eller bara den kommande sommaren, och kurskamrater till höger och vänster berättar om sina nya jobb är det lätt att stressa upp sig. Ett tips för att minska stressen är att, hur svårt det än är, sluta jämföra sig med andra.

Om du trots allt ändå inte kan hålla dig från att jämföra dig med andra, kom då ihåg att jämföra dig med alla, och inte bara de som har fått de mest eftertraktade jobben. Folk skryter inte med sina misslyckanden, men du kan vara säker på att alla dina kurskamrater någon gång har suttit med precis samma känsla som du själv sitter med nu. Ett sätt att sluta jämföra dig med andra är att minska ditt användande av sociala medier där vi ständigt matas med andras prestationer. Det finns en hel del användbara appar som kan hjälpa dig med detta.

Titta på ditt CV och se vad du har gjort bra

Vi känner alla igen det där mailet. Det har gått fyra veckor sedan du skickade in ansökan och du har fortfarande inte hört något från arbetsgivaren. Innerst inne vet du att det är kört, men det är ändå jobbigt när det plingar till i inkorgen och du får det bekräftat. I de stunderna är det lätt att fastna i negativa och destruktiva tankar. Försök då att ta en titt på ditt CV med positiva ögon och beröm dig själv för allt det som du redan har gjort i ett så pass tidigt skede av din karriär (för kom ihåg att du trots allt fortfarande är väldigt ung i sammanhanget).

Denna teknik att ändra sitt sätt att se på saker kallas ibland för “reframing”. Här är några konkreta tips på hur du kan använda det i olika situationer. Om du ändå har svårt för att hitta detta optimistiska mindset kan det vara en bra idé att be en nära vän eller partner att titta på CV:t och berömma dig. Ofta stannar budskapet längre om du får höra det från någon annan än dig själv. Ett annat tips är att fråga dig själv hur gärna du egentligen ville ha det där jobbet som du inte fick. Det är ofta lättare att hantera ett nej ifall du inser att du egentligen mest sökte jobbet för att det förväntades av dig från omvärlden.

Tänk tillbaka på tidigare misslyckanden och inse hur obetydliga de är i längden

När du inte fick det där jobbet som du verkligen ville ha förra sommaren kändes det säkert väldigt tungt. Om du nu tittar tillbaka på det ter sig det hela säkerligen som en petitess i sammanhanget. Mycket hinner hända på ett år, både på ett personligt plan och karriärmässigt, och att gå arbetslös en sommar är i det långa loppet ingen stor sak. Jobb- och karriärrelaterade händelser som känns väldigt jobbiga idag tenderar att minska i betydelse efter hand. Ta en titt på Princeton-professorn Johannes Haushofers “CV of failures” för lite inspiration kring detta, och försök att slappna av i vetskapen om att alla människor stöter på motgångar emellanåt.

Det är okej att inte veta vad man vill eller vart man är på väg

Ibland kan det verka som att alla runt omkring dig har koll på vad de vill i livet och vart de är på väg, medan man själv alltjämt famlar i mörkret utan riktning. De flesta har, med ytterst få undantag, någon gång varit i en situation där man inte vet vad man vill göra i framtiden. Det bästa du kan göra om du känner dig osäker på vad du vill jobba med är helt enkelt att pröva på så många olika saker som möjligt. Hoppa på en sommarkurs i ett ämne som intresserar dig, sök ett extrajobb inom ett för dig okänt område eller börja volontärarbeta med något som intresserar dig. Allt kanske inte leder direkt till en framtida karriär, men du kommer alldeles oavsett att få nya intryck och inspiration – och i bästa fall kanske du kan bättrar på ditt CV på vägen.