praktik-hungerprojektet

Namn: Sara Elinder

Ålder: 23 år

Studier: Ekonomie kandidatprogrammet (Marknadsföring), Lund

 

Namn: Henrik Stegersjö

Ålder: 24 år

Studier: Ekonomie kandidatprogrammet (Strategic Management), Lund

 

Vad har ni för arbetsuppgifter och hur ser en typisk dag ut för er?

Henrik: Det varierar. I förra veckan var vår chef på västkusten och träffade potentiella donatorer. Inför det gjorde vi mycket researcharbete där vi letade efter förmögna privatpersoner som har haft tidigare åtaganden inom välgörenhet. Det kunde vara allt från kända tech-profiler som Elon Musk och Mark Zuckerberg till mindre kända välgörare. Då gällde det att leta reda på kontaktuppgifter, deras förmögenhet, ifall det finns något särskilt område inom välgörenhet som de brinner extra för.

Sara: Vi har också haft en del presentationer om Hungerprojektets arbete för potentiella donatorer. Vi har gjort lite allt möjligt.

Vad uppskattar ni mest med praktiken?

Sara: Vi hjälper till på flera olika avdelningar och har därför väldigt varierade arbetsuppgifter, vilket är kul!

Henrik: Jag håller med. Välgörenhet är en bransch som många, eller åtminstone jag, inte kommer i kontakt med så mycket annars. Efter att bara ha varit här i 3-4 veckor märker jag själv att den bild jag hade av välgörenhet var ganska skev, för det är en väldigt komplex bransch. Det är lätt att bunta ihop all välgörenhet som ett enda koncept, men precis som med företag så finns det ju bra och dåliga välgörenhetsorganisationer och bra och dåliga projekt inom dem – och det har man fått mer insikt i.

Är det något speciellt ni känner att ni kommer ta med er från praktiken?

Sara: Att ta viktiga samtal och presentationer på engelska lär man sig mycket av.

Henrik: Som i fredags exempelvis, då skulle vi egentligen bara sitta med på ett möte och varken Sara eller jag var särskilt förberedda på att vi skulle prata någonting. Då bad vår chef oss att hålla en inledande presentation och vi hade inga anteckningar eller förberedelser men det var bara att finna sig i situationen. Så det är lite som att kastas ut i vattnet och lära sig simma.

Vad tror ni att en praktik kan ha för värde i framtiden och för framtida karriär?

Henrik: Ja, jag blev precis erbjuden ett internship i Amsterdam nu till hösten. I ansökan tryckte jag mycket på att jag fått ett internationellt mindset i och med detta.

Sara: Ja, jag tror det kan vara attraktivt att ha erfarenhet av att ha arbetat utomlands när man söker andra jobb framöver.

Henrik: Precis! Man visar att man är driven och vågar testa sina vingar på något sätt. Det är ganska krävande att ta sig till en helt ny stad och känna kanske två av närmare 10 miljoner människor.

Lär mer om fördelarna med praktik här.

 Börja sök praktik redan idag!